Pavajul este considerat o alegere estetica in ce priveste finisarea drumurilor. Spre deosebire de alte materiale, pavelele au o rezistenta sporita la factorii de mediu, dar si la traficul la care sunt supuse. Daca placile sunt montate in mod corespunzator, pe un drum sau o suprafata pavata nu ar trebui sa apara in timp fisuri, gropi sau denivelari.
Instructiuni de Montare Pavaj pe pat de nisip sau sort
- Delimitarea terenului
Ca si prim pas in montarea pavajului este delimitarea terenului care se face prin masurarea si delimitarea acestuia cu ajutorul tarusilor si a sforii.
- Pregatirea fundatiei
Pentru a asigura sistemul de drenare a apei din fundatie si din structura se va face decopertarea terenului si indepartarea acestuia in grosime de 10-40cm urmarindu-se obtinerea unui plan inclinat, golurile se umplu cu pietris si se compacteaza.
Bordurile se vor monta intr-o fundatie de beton de aproximativ 10-15 cm in spatele lor fiind amplasat un reazem care preia eforturile transmise de platforma.
Bordurile se vor monta cu un rost de dilatare de minim 1 cm, lasand loc unui strat de nisip de minim 4 cm.
- Montarea pavajului
Se compacteaza nisipul si se aduce la cota cu ajutorul unui dreptar. Stratul de nisip trebuie sa fie perfect neted, fara urme. Nu trebuie pasit pe suprafata de nisip gata pregatita.
Pentru a elimina cat mai mult taierea pavajului montarea se va incepe dintr-un colt de 90 de grade sau o linie dreapta, cat mai lunga, paralela cu bordurile, care va servi drept reper.
La nivelarea stratului final se utilizeaza tevi metalice cu diametrul de 3-6 mm care se vor monta paralel la cota bordurilor minus grosimea pavajului. Sortul dintre ele va fi finisat cu un dreptar de aluminiu. Tevile sunt suport pentru dreptarul de aluminiu.
Montarea pavajului se va face obligatoriu cu un rost de minim 2 mm. Pentru o ajustare a pavajului placile pot fi taiate la dimensiunile dorite folosind un flex cu disc diamantat continuu.
Montarea elementelor de pavaj pe stratul de nisip se face prin simpla asezare a acestora in configuratia dorita. Intre elementele de pavaj ramane un rost de 1-2 mm. Aducerea la nivel se face cu ajutorul unui ciocan de cauciuc, cu batai usoare.
Umplerea rosturilor
Dupa terminarea asezarii elementelor de pavaj pe stratul de nisip, rosturile se vor umple cu nisip, dupa care se va matura bine suprafata pavata. Daca mai este necesar, se vor reumple rosturile si se va matura din nou suprafata.